Продуки

Статии

Безплатна доставка над 59 лв. до 1кг.

Marvi
Защо нивата на витамин D могат да спаднат през есента и зимата?

Защо нивата на витамин D могат да спаднат през есента и зимата?

 • За разлика от други витамини, които получаваме основно чрез храните, които консумираме, витамин D се произвежда главно чрез излагане на слънце (ето защо може да го познавате и като „слънчевия витамин“). 

  Но простото пребиваване на открито не гарантира, че имаме достатъчни нива на витамин D и не трябва да приемаме, че телата ни могат автоматично да произвеждат целия витамин D, от който се нуждаем. Всъщност около един милиард души по света имат недостатъчни нива на витамин D.

  Така че се подгответе за по-студените месеци, като разберете колкото е възможно повече за витамин D – основното хранително вещество, което ни помага да абсорбираме калция и насърчава нашата имунна система:

  Защо нивата на витамин D могат да спаднат през есента и зимата?

  Излагането на слънце е ключов компонент в естественото производство на витамин D. В зависимост от нивата на меланин в кожата ни, трябва да се стремим да получаваме поне 10-30 минути слънчева светлина няколко пъти седмично. (Ако имате по-тъмна кожа, може да се нуждаете от повече излагане на слънце, за да произведете подходящи нива на витамин D.)

  Естествено, достъпът ни до слънчева светлина намалява през есента и зимата. По-късите дни, променения начин на живот, за да прекарвате повече време на закрито, и враждебното време са виновниците за намаленото излагане на слънце - и в резултат на това, понижените нива на витамин D.

  Спадът в нивата на витамин D обаче е последното нещо, което искате през този сезон! По-ниските температури и повишената експозиция на патогени по време на сезона за връщане в училище могат да доведат до несигурни здравословни условия. Нека се потопим в това защо осигуряването на подходящи нива на витамин D е по-важно от всякога през това време:

   

  Как са свързани витамин D и имунната система?

  1. Подходящите нива на витамин D гарантират здравето на костите.

  Витамин D има функция, която никой друг витамин не може да изпълни. Това е единственият витамин, който помага на тялото ни да абсорбира калций. Калцият е минерал, който помага да поддържаме костите ни здрави, но гъвкави, като предотвратява чупливостта, която може да причини лесно увреждане и счупване на костите. Дори със здравословни количества калций, телата ни не могат да използват свойствата му без достатъчно нива на витамин D.

  Ето защо дефицитът на витамин D може да доведе до лошо здраве на костите и състояния като остеомалация, заболяване, при което липсата на витамин D причинява слаби кости. В по-тежки случаи може да доведе до остеопороза, която кара костите да станат толкова крехки, че могат лесно да се счупят от просто навеждане или леко падане.

   

  2. Дефицитът на витамин D може да увеличи риска от възпалителни заболявания.

  Проучванията са установили, че дефицитът на витамин D е свързан с по-високи нива на възпалителни биомаркери. С други думи, недостатъчните нива на витамин D могат да увеличат риска от хронично възпаление.

  Когато телата ни изпитват хронично възпаление, ние увеличаваме риска от компрометиран имунен отговор. Хроничното възпаление кара телата ни да бъдат постоянно нащрек и имунната ни система може да започне да атакува здрави тъкани. Това увеличава риска от тежки здравословни състояния като някои видове рак, инфаркти и др.

   

  3. Витамин D играе жизненоважна роля в поддържането на имунната система.

  Хиляди хора се разболяват от грип и обикновена настинка всеки есенно-зимен сезон. Въпреки това, един от най-добрите начини да се подготвите за този сезон е да осигурите подходящи нива на витамин D, който е от решаващо значение за поддържане на силна имунна система.

  Това е така, защото витамин D е жизненоважен за активирането на нашата имунна система. Без здравословни нива на това хранително вещество телата ни не могат да се борят с инфекциите. Освен това, витамин D насърчава нашата имунна система, като поддържа здрава дихателна система, като ви предпазва от обикновена настинка, бронхит, грип и др.

  Витамин D също поддържа силни бели дробове, които са от съществено значение през сезона, в който респираторните инфекции са чести.

   

  Как мога да поддържам подходящи нива на витамин D?

  Нивата на витамин D са по-склонни да спаднат през зимата поради намаленото излагане на слънце. За щастие има и други начини да увеличите приема на този уникален витамин. Увеличете витамин D със следните храни:

  • Пълномаслено мляко. Казвали ли са ви някога да пиете мляко, за да укрепите костите си? Това не е неоснователно предложение. Пълномасленото мляко има добавени витамини (A и D3), за да подпомогне приема на витамин D в тялото ви.
  • Сьомга и риба тон. Любители на суши, това е за вас. Тези мазни риби могат да бъдат вкусни и основни източници на витамин D, докато съдържат други жизненоважни хранителни вещества като омега-3 и протеини.
  • Яйца. Яйцата са един от най-универсалните и най-лесните начини да включите редовната консумация на витамин D в храната си. Въпреки това, не пропускайте нито една част от яйцето, когато приготвяте ястието си, тъй като витамин D се намира в жълтъка.
  • Гъби. Някои гъби (като печурките) могат да бъдат пълни с витамин D и действат като популярна алтернатива на месото за тези, които се хранят на растителна основа.
  • Витамин D добавки. Добавките са директен начин да включите разумната консумация на витамини в ежедневния си начин на живот. Добавките с витамин D3 на BetterYou са формулирани с биоактивна форма на витамин D за високо усвояване от тялото ви.

   

  Разбиране от какво се нуждае вашето тяло

  Поддържането на здрава имунна система е целогодишно усилие и може да се наложи да променяте фокуса си върху различните хранителните добавки със смяната на сезоните. Това важи особено за витамин D, така че не забравяйте редовно да излизате на слънце. Не забравяйте обаче, че винаги трябва да носите слънцезащитен крем, преди да излезете навън, ако решите да останете на слънце. Малко вероятно е слънцезащитният крем да предотврати производството на витамин D, но може драстично да намали риска от рак на кожата.

   

  Така че, докато се подготвяте за есенния и зимния сезон, не забравяйте да приспособите диетата си и да си набавяте достатъчно витамин D! Бъдете здрави!

 • Статията "Защо нивата на витамин D могат да спаднат през есента и зимата?" все още не е коментирана.

  Бъдете първият коментирал тази статия в Marvi.bg!

  Молим, коментарът Ви да бъде базиран върху тази статия. Всеки коментар ще бъде проверен от администратор, преди да се визуализира на сайта. Няма да бъдат допускани коментари със цензурни думи, обиди, агресия, реклама и т.н.

Последно добавени

Защо нивата на витамин D могат да спаднат през есента и зимата?

Защо нивата на витамин D могат да спаднат през есента и зимата?

За разлика от други витамини, които получаваме основно чрез храните, които консумираме, витамин D се [...]

Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими

Какви са причините да не отслабваме, въпреки че спазваме режими

Незав [...]

Шуслерова терапия в помощ при инсулинова резистентност

Шуслерова терапия в помощ при инсулинова резистентност

Броят [...]

МЕНОПАУЗАТА - МЕЖДИННА СПИРКА В ЖИВОТА

МЕНОПАУЗАТА - МЕЖДИННА СПИРКА В ЖИВОТА

Меноп [...]

Що е то пробиотик и какви са ползите от приема му?

Що е то пробиотик и какви са ползите от приема му?

Вероя [...]

Есенна детоксикация: да подготвим тялото си за студените дни

Есенна детоксикация: да подготвим тялото си за студените дни

Есента официално е на прага ни… и докато голяма част от нас се вълнуват повече от влиянието, което н [...]

Алергичен ринит? Хомеопатия на помощ!

Алергичен ринит? Хомеопатия на помощ!

 В днешно време алергиите са глобален здравословен проблем. Алергията представлява неадекватна свръх [...]

Бонус точки

Бонус точки

Бонус програма  на аптека Марви                 Събирането на Марви Tочки си заслужава! Превърнете б [...]

{ИГРА} Аптеки МАРВИ И Queisser Pharma Bulgaria LTD

{ИГРА} Аптеки МАРВИ И Queisser Pharma Bulgaria LTD

I. ОБЩИ УСЛОВИЯ1. Играта се организира под името “Аптеки Марви и Biotrade cosmeceuticals ”  2. Играт [...]

Съвети за почистване на кожата според нейния тип и особености

Съвети за почистване на кожата според нейния тип и особености

Редовното и старателно почистване на кожата трябва да бъде неизменна част от рутината на всяка дама, [...]

Консултация с фармацевтc-form